Kritike


Dnevnik


Zgodbeni skelet predstave, ki je sicer postavljena na Kitajsko, vendar večinoma poteka v težko določljivem prostoru med budnostjo in snom, je preprost: popotnica se na romanju po deželi ustavi v neki hiši, kjer ji izkažejo gostoljubje s povabilom, naj prespi na čudežni blazini. “Sanjala boš,” ji preroško pravi gostiteljica. In res (…) se gledalec znajde v območju popotničinih sanj, kjer se v prepletu alegoričnih in asociativnih pasaž ob režiserjevem že večkrat izpričanem občutku za zgoščenost likovnih podob na odru uveljavlja discipliniranost nastopajočih igralcev. (…) Od avtorjevih poprejšnjih uprizoritev, zlasti Gertrude Stein, se pričujoča razlikuje zlasti po stopnji radikalnosti in izčiščenosti raziskovanja skrajnih robov gledališkega.

Petra PogorevcRazgledi


Zgodbena raven Repnikove uprizoritve postavlja pred nas vprašanja o bistvu in smislu življenja. (…) Repnikova uprizoritev so prav sanje, ki dajejo odgovore na bistvena vprašanja, in sicer na dveh ravneh: z uprizarjanjem vsakdanjih opravil, dejanj, ki so vedno pretekla in spregledana, a jih osmišlja lepota. Narativni plasti, ki postavlja vprašanja, stoji nasproti estetska raven, ki daje odgovore. Pri Repniku sta strogo ločeni, predvsem zaradi izrazite artificielnosti in kodiranosti. (…) Repnik odpravlja pomen tudi na ravni ideje, v kateri budistično obarvani misticizem približa evropskemu okolju z ironično distanco. Ostaja torej samo še ekspresivna estetska plat, paradoksalno polna smisla in mojstrsko izoblikovana.

Aleš VaupotičZofa


Vlado Repnik se je spet obrnil vase, zmeditiral in naslikal nenavadno transparentno gledališče, lahko, nežno in občutljivo kot pero. I tempi passati je 75 minut trajajoča slika, predstava, ustvarjena po pravilih sanjske logike, zahteva nenavadno veliko koncen-tracije na obeh straneh rampe, a v isti sapi to tudi negira. Vsak je lahko užije samo toliko, kolikor zmore. Njena prva referenčna točka je Orient. Minimalistična igra petih izvajalcev, igra barv in simbolov, učinkovita menjava glasbe in tišine … božajo in ščemijo pod lopaticami. Gledalec postane voyeur, priča nenavadnemu ritualu, ki zaziblje v svet pravljic.

Amelia Kraigher

There are no shows yet.