Kritike


Dnevnik


Besedilna predloga prinaša selektivni preplet sanjskih motivov oziroma njihovih interpretacij, biografskih dejstev iz njegove korespondence ter drobcev iz Lacanovega opusa na temo njegovega dela. Montaža izbranih odlomkov oživlja v množici koreografiranih skupinskih prizorov; prevladujoča epska struktura spektakla (…) ustvarja svojo temeljno napetost s pretehtanim in lucidnim sopostavljanjem vsebine govorjenih odlomkov in s slikovitimi razporeditvami skupinskih prizorov na raznovrstnih prizoriščih znotraj celotnega ambienta. (…) Nastopajoči (…) so uglašen orkester tega multimedijskega podzemnega spektakla, ki (…) gotovo pomeni zanimivo ugledališčenje ključnih idej Sigmunda Freuda.

Petra PogorevcPrimorske novice


Najbrž ni nikogar, ki bi se mu zdele sanje puste, sive, enolične in dolgočasne. Tako tega ne moremo trditi niti za predstavo Die Traumdeutung. Berger je namreč gledalce s svojevrstno mešanico gledališča, opere, psihoanalize, baleta, tolkalnega studia, filma in performancea popeljal v samo stičišče nezavednega in zavednega. (…) »Če si sanj, ko mi jih pacient pove, prvič ne morem razložiti, ga prosim, da mi jih pove še enkrat. Vedno obstaja prizor, ki ga drugič drugače opiše. In prav tu se skriva bistvo sanj,« nekako takole je Freud zapisal v knjigo Interpretacija sanj. Približno take besede je v predstavi Die Traumdeutung izgovoril eden od nastopajočih. In prav v teh besedah se skriva tudi bistvo Bergerjeve postavitve. Nikoli je ne bomo mogli popolnoma dojeti, nikoli je ne bomo povsem razumeli. Vedno bo namreč obstajal kakšen prizor, kakšna beseda, ki jo bomo vsakič znova drugače opisovali. Konec koncev je že sam Berger ob nastajanju predstave poudaril, da pri Freudu niso pomembne sanje same, temveč njihova analiza.

Roman RepnikJutarnji list, Hrvaška


Režiser je sceno Freudovih sanj razvil s pomočjo rebusov, številnih komentarjev in »divjih misli«, ki so se, seveda, ves čas gibale na meji med zavednim in nezavednim. (…) Ne gre za predstavo, ki bi se lahko povsem identificirala s psihoanalitično teorijo in metodo, temveč za medij, s pomočjo katerega se Freudova metoda evocira znotraj drugih diskurzov, predvsem antropologije in umetnosti.

Neda GalijašIl piccolo, Italija


Bergerjeva Die Traumdeutung je raziskovalno popotovanje v jame zavesti s pomočjo enega največjih in najbolj zapletenih sistemov podzemnih jam v Evropi. (…) V zadnji dvorani si sledijo koreografije, prebirajo se poglavja knjige, primeri in Freudove razlage abstraktno zaživijo v kretnjah in izvedbi trinajstih igralcev, ki jih je Berger oblekel v belo in rdeče. Videli jih bomo na kolesih, v teku čez ovire, viseti na gugalnici, opravljati znanstvene poskuse, v natančni ekvilibristiki: presenetljiva dejanja, kamor nas vabijo sanje, katerih simbolni pomen nam je predstavil Freud.

Roberto CanzianiMessaggero Veneto, Italija


V labirintu pist, ki so bile na zadnjem delu zaprte z zaslonom, na katerem so tekli podnapisi in film, so se sprehajali interpreti, izbrano oblečeni v belo in rdeče, s klasiko poigravajoče se kostume – kot da bi celo tu hoteli podčrtati ritualnost psihoanalitikovega dela. Besedilo so podkrepili s pomensko koreografiranimi gibi, s sprevodi, v katerih so razstavljeni objekti (rože, vrše, raki, bambusove palice, ki so jih nosili na glavah) še podčrtavali simbolno vrednost povedanega. In če je bilo kake dele morda težko razvozlati, so drugi naredili vtis z močno, predvsem vizualno sugestivnostjo (…): tako na primer razposajena vožnja s kolesi po notah Piazze grande Luccia Dalle, ki naj bi nam posredovala lahkotnost in veselje Freudovega potovanja po Italiji, ali pa interpretacija sanj o volkovih, ko so igralci splezali na veje dreves ali pa se v kontraluči postavili na konstrukcijo, ki je obvladovala beli horizont, in sestavili aluzij polno živo sliko.

Mario BrandolinTV Slovenija


Zadnja premiera SMG se je zgodila v koncertni dvorani Postojnske jame (…). Postojnski čudež je že sam po sebi atraktiven, ko pa v eno od njegovih najlepših dvoran postaviš balon, Teslov generator, filmsko projekcijo, dve gugalnici in vrsto požrtvovalnih in dobro kostumiranih igralcev, je učinek tem močnejši. Še posebej, ko se paši za oči pridruži glasba, omamna za ušesa.

Majda Knap Šembera

There are no shows yet.