Kritike


TV Slovenija


V Slovenskem mladinskem gledališču se je spet rodila čudežna predstava. Anton Pavlovič Čehov bi bil Utve, kot jo režira mladi Tomi Janežič, zanesljivo vesel, saj je za svoje igre vselej trdil, da so komedije. (…) Deset odličnih igralskih dosežkov je gledalcem temeljito razgrelo dlani, saj aplavza ni in ni bilo konec. Upravičeno. Tako igranih vlog v tem gledališču že dolgo nismo videli in poslušali tako poetično besedilo še manj. Vsa deseterica, na čelu s Sebastijanom Cavazzo in Romano Šalehar, je dokazala, da v tem gledališču utripajo tudi srca, zvenijo tišine in se bogati publika.

Majda KnapDnevnik


Skrbno pretehtana in v gledališču redko obujena naravnost je očitna že na ravni jezika, ki se skuša približati pogovorni govorici in se ne izogiblje odsevom različnih narečij. Podvržena ji je tudi igra: ne da bi gledalce skušali bombardirati s čustvi svojih likov, uspe igralcem njihova občutja diskretno proizvajati. Sproščeno, naravno in v manjši meri nemara tudi povsem spontano improvizirano ustvarjajo polnokrvne osebe, ki se izogibajo patosu ter posredno, skozi svoja dejanja in odnose z okolico, dobivajo vse bolj zaokroženo podobo. Svet Utve Čehova v režiji Tomija Janežiča ohranja vse svoje bistvene razsežnosti, z razbremenitvijo vsakršne arhaičnosti pa jih sodobnemu gledalcu še bolj približa: podvržen igralcem se razkriva kot vročično nemiren, ljubko komičen, a tudi strahotno bridek univerzum izoliranih usod in neizživetih hrepenenj.

Petra PogorevcRadio Študent


Predstava je s svojim načinom igranja prava mala šola vsem filmskim režiserjem in piscem dialogov, pa o tem kdaj drugič. Dovoljena je jezikovna improvizacija, zaradi katere postane nepredvidljiva tudi mizanscena in gibanje igralcev po prostoru. Vse te inovacije odlično služijo mnogim variacijam iste atmosfere, tople mešanice obžalovanja zamujenih priložnosti in hlastanja po prihodnosti. (...) S to predstavo je Tomi Janežič dokazal, da sodi v prvo ligo gledaliških ustvarjalcev. Da dela vrhunske umetniške izdelke. Z Utvo je jasno zarisal meje med vrhunskimi obrtniki – režiserji in pravimi umetniki – gledališkimi ustvarjalci. (…) Janežič nam je ponudil avtorsko interpretacijo klasičnega komada, ki skozi igralca vzpostavlja nov, drugačen in svež pogled. Zato jo že danes napovedujem kot predstavo sezone.

Andrej JakličDelo


Utva režiserja Tomija Janežiča je zanimiva in nenavadna uprizoritev, kakršnih je na naših odrih (pre)malo, pri tem pa imam v mislih institucionalno in zunajinstitucionalno produkcijo. (…) Njen poudarek je na duhu: Janežič se ob koncu stoletja ne ukvarja z njegovo temeljno paradigmo, ki jo ponuja telo kot interpretativno polje, temveč premakne pozornost iz fizičnega na duhovno. V gledališkem oziroma igralskem smislu mu gre za manifestacijo faze doživljanja, ki tiči vmes med analizo in prezentacijo, na odru pa si prizadeva vzpostaviti življenje. Odrsko življenje v Utvi je polno drobnih detajlov, kretenj, grimas, ritmov in premikov, ki jih običajna odrska postavitev reducira oziroma se jim odpoveduje. Pri Janežiču pa odrsko dogajanje pomeni prav to: iz rezinic življenja ustvarjeno atmosfero, primerljivo z vsakdanjo, predvsem pa prepričljivo v avtentičnosti. (…) Utva Tomija Janežiča je najmočnejša takrat, kadar se odrsko dejanje umiri in očisti, ko ga skupaj s protagonisti doživimo v vsej resničnosti in polnosti ter nehote postane del našega življenja.

Blaž Lukan

There are no shows yet.