Eugène Ionesco

Učna ura

(Komična drama)

Režija: Vito Taufer


Opis

Učna ura (1951), nastala takoj po Ionescovi prvi igri Plešasta pevka (1950), se ob Stolih (1952) uvršča med najbolj uprizarjane in karizmatične antiigre romunsko-francoskega predstavnika dramatike absurda. Podnaslovljena kot »komična drama« je prvo slovensko izvedbo doživela leta 1958 na Odru 57 in je eno najbolj uprizarjanih Ionescovih del.

Uokvirja temeljno preokupacijo njegove dramatike s krizo jezika, krizo predstavljanja, ki jo je sam označil z izvrstno sintagmo »Tragedija jezika!«. Ionesco vsebino igre v hudomušnem slogu svojega eseja Moji kritiki in jaz označi takole: »Da bi se izognil morebitnim zamenjavam s svojo prvo dramo Plešasta pevka, sem napisal še eno igro, v kateri smo gledali, kako nek grozen, sadističen profesor drugo za drugo pobije vse svoje nesrečne učenke. Publiki se je to zdelo odkrito zabavno.«

Vito Taufer se po izjemno inovativni uprizoritvi Plešaste pevke v PDG Nova Gorica tokrat vrača k Ionescovi drugi veliki antidrami, Učni uri, ki jo je pred dvema desetletjema uprizoril kot svojo diplomsko predstavo na AGRFT. Ionesca spet prebira kot našega sodobnika in ponuja novo branje njegove dramatike absurda, ki je ostro, na videz popolnoma enostavno in samoumevno, a uteleša specifične tauferjevske gledališke taktike, ki ves čas rušijo horizonte gledalčevih pričakovanj. V civilizaciji prevlade nasilja vizualnega ugledališča Ionescov traktat o paradoksu jezika, ki ubija.

Tomaž Toporišič
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Ivan Godnič - Profesor
Janja Majzelj - Učenka
Maruša Geymayer-Oblak - Služkinja
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Prevod:
Vida Šturm

Dramaturg:
dr. Tomaž Toporišič

Asistentka dramaturga (študijsko):
Nina Štrovs

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenograf:
Vito Taufer

Asistentka scenografa in avtorica poslikave:
Martina L. Kikelj

Kostumograf:
Vito Taufer

Izvajalec glasbe (violina, glas, pianino, saksofon in ksilofon):
Vito Taufer

Oblikovalec zvoka in glasbeni producent:
Silvo Zupančič

Oblikovanje luči:
Miran Šušteršič


Oblikovalka maske:
Barbara Pavlin

Vodja predstave:
Janez Pavlovčič
 
     

There are no shows yet.