Damir Zlatar Frey

Tirza

(Slast na ustih gozdnega demona)

Režija in komentarji : Matjaž Pograjc


Opis

S predstavo Tirza Matjaž Pograjc nadaljuje drugo linijo razvoja svojega pesniškega gledališča, ki jo je zastavil z Robertom Zuccom, Butterendfly in Mestom, kjer nisem bil. Novo poetiko, ki jo je utemeljil s skupino Betontanc, je Pograjc v Slovenskem mladinskem gledališču odprl globalnemu teatru, ki temelji na literarni predlogi, odrska izvedba pa je spoj telesnega, vizualnega, glasbe in besede.

Za Pograjca je dramski tekst le izhodišče za ustvarjanje nove avtentične zgodbe, ki kombinira resnično in fantastično, dramsko in poetično. Značilnost vseh njegovih predstav je skupinski nastop ansambla, vsak igralec pa je nosilec svojega notranjega sveta, povnanjenega z natančno detajliranim minimalističnim igralskim instrumentarijem.

Besedilo Tirza (Slast na ustih gozdnega demona) Damirja Zlatarja Freya je Matjaž Pograjc razčlenil na pet intimnih izpovedi protagonistov. Grumovsko navdahnjena zgodba o incestuozni ljubezni očeta in hčerke se razraste v zaporedje majhnih dogodkov (ljubezni med sinom in mrtvo materjo, med dvema neporočenima sestrama, župnikom in vernico, rivalstvo med materjo in hčerjo ), ki se vsi končajo z umorom Tirzinega očeta. Morbidni svet pa je le predtekst za intimno predstavo, zgrajeno na intenzivni igri, čustvih in izraziti telesnosti. Pograjc poetično dramo podpre z borgesovsko dekonstrukcijo in godardovsko detektivsko dramaturgijo.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Neda R. Bric - Tirza Kreuzberg
Damjana Černe
- Neža Kreuzberg
Niko Goršič
- Alojz Kreuzberg
Olga Kacjan
- Vereševa mati
Maruša Geymayer-Oblak
- Marija Snežna
Ivan Peternelj
- Golob
Diego Barrios Ross
- Golobica
Matej Recer
- Jurij
Marinka Štern
- Cilka
Dario Varga
- Vereš
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Asistentka kostumografije:
Aleksandra Šaronjić

Lektorica:
Mateja Dermelj

remix Demolition Group Balada in Mesečina:
Random Logic

Vokalni aranžmaji za skladbe Balada, Mesečina in Santa Maria:
Diego Barrios Ross

Ton:
Marijan Sajovic

Luč:
Andrej Hajdinjak

Lučno vodstvo:
Tine Bolha

Maska:
Barbara Pavlin, Dana Trifunović

Vodja predstave:
Mitja Trampuš

Likovna oprema:
Štefan Marflak
 
     

There are no shows yet.