Witold Gombrowicz

Poroka


Režija: Jernej Lorenci


Opis

Za Gombrowiczevo besedilo Poroka bi lahko rekli, da je nastalo kot posledica mojstrskega branja Shakespeara. V Poroki lahko prepoznamo odmeve Hamleta, Kralja Leara, Riharda III., Macbetha, Othela … Gombrowicz je uporabil vse pomembne shakespearovske teme in jih prelevil v sanjsko igro, v kateri je mogoče vse.

Gostilničar postane Kralj, njegov sin, navaden vojak, postane Princ, sinova zaročenka se iz vlačuge prelevi v Princeso, navadni pijanci pa postanejo Dvorjani. In prav tako ljubezen postane ljubosumje, želja po oblasti, ki Sina Princa obrne proti Očetu Kralju, postane tiranija, najboljši prijatelj pa največja ovira. Pri tem Gombrowicz nobenega od navedenih pojmov ali situacij ne obravnava z moralistične ali etične distance, temveč se poigrava s človeško naturo in nam zastavlja neizogibna vprašanja, na katera ni nujno dati dokončnega odgovora.

Gombrowiczevo besedilo je poskus ustvarjanja Čiste Forme v gledališču. Avtor je tudi v predgovoru k drami zapisal, da je »… človek podrejen temu, kar se rojeva 'med' ljudmi, zanj ni drugega božanstva kot tisto, ki je iz človeka porojeno. Tak je pač 'pozemeljski božji hram'. (…) V njem so ljudje zapredeni v nekakšne oblike Bolečine, Strahu, Smešnosti ali Zagonetnosti, v nepredvidljive melodije in ritme, v absurdne povezave in položaje, in ko jim naposled podležejo, se na njihovem obličju zrcali tisto, kar so ustvarili sami. V tem pozemeljskem hramu božjem človeški duh poveličuje medčloveškega duha.«

Nebojša Pop-Tasić
 
     
 

Zasedba


Igralci:
Neda R. Bric
Sebastijan Cavazza
Damjana Černe
Niko Goršič
Željko Hrs
Olga Kacjan
Uroš Maček
Nataša Matjašec
Sandi Pavlin
Primož Pirnat
Robert Prebil
Marinka Štern
Dario Varga
Vladimir Vlaškalić
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Prevajalec:
Niko Jež

Asistent režije:
Matjaž Ivanišin

Dramaturg:
Nebojša Pop Tasić

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenograf:
Branko Hojnik

Kostumografka:
Bjanka Adžić-Ursulov

Skladatelj:
Branko Rožman

Oblikovalec luči:
David Orešič

Vodja predstave:
Mitja Trampuš
 
     

There are no shows yet.