Kritike


Dnevnik

2. 6. 2000

Dramaturško skrbno razčlenjena, z dinamično glasbo in razgibanimi koreografskimi vložki vseskozi podprta uprizoritev zajema vse ključne etape priljubljene pravljice, njena bistvena odlika pa je v tem, da ji s spretnim mešanjem žanrov, uporabo svetlobnih učinkov ter animacijo predmetov in igrač uspeva nazorno predstaviti sobivanje običajnega sveta odraslih in vzporednega domišljijskega sveta otrok.

Petra PogorevcSlovenske novice

16. 6. 2000

Oblakova je zgodbico o pravljični vzgojiteljici pomensko ohranila v celoti, znebila se je preveč opisnih in ilustrativnih delov in izpostavila že v temeljih močno dramatične prizore. Stilno je ubrala kombinacijo realističnih in sanjskih prizorov ter tako predstavila vso moč in fantastičnost Mary Poppins. Prav tako se ni izogibala vpeljavi lutkovnih prizorov in črno-belemu slikanju junakov. Na gosto je posejala komedijske prizore in med njih spretno vpletla nekaj pedagoško življenjskih spoznanj, iz katerih naj bi se kdo tudi kaj naučil. Že z dramatizacijo ji je tako uspelo prirediti dovolj gledljiv, tekoč in vsebinsko pregleden odrski kos. (…) Za gledljivost in napetost je poskrbljeno. Predvsem zaradi zadirčne, ošabne in zlobne stare deve, gospe Andrejčkove, ki jo odlično uprizori Ivan Rupnik. Otroškim očem so gotovo najljubše norčije Janke (Mojca Funkl) in Miha (Miha Arh), Skrivnosti vzgojnih momentov in osebne priljubljenosti pa je v malce nenavadni, zato pa izvirni upodobitvi Mary Poppins skreirala Maruša Geymayer-Oblak. Priporočljivo!

Andrej JakličDelo

3. 6. 2000

Skupina zagnanih soustvarjalcev je s privrženostjo, domišljijo in zaupanjem v skupen cilj dosegla rezultat, ki ponuja mladim gledalcem priložnost za veselje in kako dragoceno spoznanje vmes.

Slavko PezdirTV Slovenija

1. 6. 2000

Gledljiva in nepretenciozna, mestoma poučna ter sanjska predstava, ki bo zabavala različne generacije občinstva.

Marjana RavnjakPrimorski dnevnik

30. 1. 2001

Nedvomno smo si z otroki ogledali skrbno pripravljeno predstavo z mnogimi sodobnimi režijskimi, scenskimi in drugačnimi prijemi. Funkcionalno sceno, kostume, lutke in igrače je izdelala Jasna Vastl, ki je pripomogla k mnogim sugestivnim likovnim in drugačnim učinkom. Za izrazite svetlobne efekte sta poskrbela Davor Balent in Matjaž Brišar. Pomembna je bila tudi glasbena kulisa Petra Kusa, skratka, v delu so bili prisotni vsi elementi, ki zaznamujejo pomembnejši del sodobnega slovenskega gledališča. Režiserka Maruša Geymayer-Oblak je izpostavila konflikt med dobroto, domišljijo in prijaznostjo ter suhoparno in neobčutljivo hudobnostjo. Mary Poppins je tako nosilka dobrih lastnosti, drugo plat medalje pa predstavlja stroga vzgojiteljica gospa Andrejčkova. Mlada Mary in starokopitna Andrejčkova prideta v konflikt glede vzgoje malce pretirano živahnih otrok, Janke in Mihe. Oba nista najbolje vzgojena, ker oče in mama nimata zanju dovolj časa in ju puščata v vzgojo tujim osebam. Seveda je v igri in vzgoji zmagovita globoko človeška Mary Poppins, ki ne ponuja le reda, ampak tudi dobroto, fantazijo in sanje. Kot lahko razberemo iz zapisanega, je režiserka aktualizirala marsikatero vprašanje sodobne družine in otrok, ki so prevečkrat prepuščeni samim sebi.

Predstava je bila tudi igralsko na dobri ravni in liki so bili natančno izdelani. Kot smo zapisali, je Mary Poppins igrala Maruša Geymayer-Oblak. Ustvarila je lik dobre, vendar prav nič holywoodsko kičaste vzgojiteljice. V vlogah izredno živahnih otrok, Janke in Mihe, so nastopili Mojca Funkl/Mateja Pucko in Miha Arh. Vlogi deklice in dečka sta med drugim zahtevali izrazite telesne sposobnosti. Gospo Andrejčkovo je izrazito karakteriziral Ivan Rupnik. Iztok Jereb je bil oče in Vilibald, dal pa je glas tudi Škorcu. Draga Potočnjak je bila mama, gospa Kori in Kristina. Maske je oblikovala Barbara Pavlin, svetovalec za gib pa je bila Branko Potočan.

Gledali smo torej vsestransko dobro izdelano predstavo.

Ace Mermolja

There are no shows yet.