Harold Pinter

Jašek


Režija: Vito Taufer


Opis

Vito Taufer z Jaškom nadaljuje svoj dialog s poljem t. i. absurdne dramatike. Po izjemno inovativnih uprizoritvah Ionescove Plešaste pevke in Beckettovega Konca igre ter Ionescove druge velike antidrame, Učne ure, ki jo je pred dvema desetletjema uprizoril tudi kot svojo diplomsko predstavo na AGRFT, se tokrat drugič loteva zgodnjega opusa Harolda Pinterja.

Po Zabavi za rojstni dan, s katero je v slovenski prostor uvedel najmočnejši filmični akcent v uprizarjanju absurdne dramatike, ga tokrat zanima Pinterjeva legendarna enodejanka, krstno uprizorjena leta 1960 v Londonu. Njen svet tišine in nasilja.

S tem zaokroža svoje avtorsko videnje gledališča absurda, na prelomu tisočletij znova izjemno aktualne dramske in gledališke taktike. Pinterja interpretira kot živo klasiko sodobnega gledališča, kot klasiko, ki v svojem ekskurzu o nasilju jezika in z jezikom spregovarja o posamezniku v svetu globalizma, porušenja političnih sistemov in etike dvajsetega stoletja.

Protagonista Pinterjeve drame sta naša sodobnika, slehernika, v katerih s pomočjo dvojnega ogledala, ki ga gledališče shakespearjansko drži družbi in hkrati tudi samemu sebi, mediju umetnosti, lahko ugledamo sami sebe. In prav zato seveda tudi gre. V svetu po koncu velikih zgodb se gledališče ponovno vrača k svojim temeljnim, lahko bi rekli intimnim vzvodom. Da bi z intimno govorico spregovorilo o etiki sodobnega sveta, o večni želji po avtentičnosti, ki je nedosegljiva. Pinter ta svoj angažma vpenja v neposredno, »črnohumorno« pisavo, ki tudi po vseh nanosih t. i. novih dramskih pisav ostaja izrazito aktualna, zrela, a hkrati udarna, neposredna.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Sebastijan Cavazza - Ben
Matej Recer - Gas
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Prevod:
Zdravko Duša

Dramaturgija:
dr. Tomaž Toporišič

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenografija:
Damijan Cavazza

Kostumografija:
Damijan Cavazza

Glasba:
Andrej Goričar

Oblikovanje zvoka:
Silvo Zupančič

Oblikovanje luči:
Matjaž Brišar

Oblikovanje maske:
Barbara Pavlin

Vodja predstave:
Janez Pavlovčič
 
     

There are no shows yet.