Dramatiziral, adaptiral in dopisal: Nebojša Pop Tasić

Ep o Gilgamešu


Režija: Jernej Lorenci


Opis

Ep o Gilgamešu je ena najstarejših in najbolj ganljivih zgodb, ne le stare Mezopotamije, temveč človeštva nasploh. Pripovedovali in prepisovali so jo skoraj tri tisoč let, potem pa sta jo, s prihodom krščanstva, pogoltnili tišina in tema. Človeštvo je Gilgameša znova spoznalo potem, ko so leta 1853 v starodavnem mestu Ninive našli knjižnico asirskega kralja Ašurbanipala, ki je vladal v VII. st. pr. n. š. Ker so odkrili del zgodbe o vesoljnem potopu, je bila senzacija velika.

Gilgameš, kralj Uruka, je tiran in ljudstvo se pritožuje zaradi njegove strahovlade. Bogovi uslišijo prošnje ljudstva ter ustvarijo bitje, ki bi lahko premagalo in ponižalo Gilgameša. To je Engidu, popolno nasprotje velikemu kralju, divji človek iz oddaljenih step. Namesto da bi med dvema božanskima stvaritvama prišlo do spopada, se med njima ustvari trdno prijateljstvo in ljubezen. Skupaj premagata velikana Humbabo in odkrijeta vhod v Podzemni svet. Gilgameš zavrže ljubezen boginje Ištar, potem pa s pomočjo Engiduja premaga še nebeškega bika.

Človeka, ki sta se preveč približala bogovom, morati biti kaznovana. Engiduja bogovi kaznujejo s smrtjo, Gilgameš pa se v iskanju večnega življenja odpravi na pot k svojemu rojaku Utnapištimu (biblijski Noe).

Ep o Gilgamešu ni le zgodba o človeku, ki išče večno življenje, temveč se skoznjo zrcali spopad dveh svetov – sveta bogov in sveta ljudi. Svet stare Mezopotamije je bil prizorišče božanskih dram. Ljudje so bili le drugorazredni državljani nebeškega kraljestva, bitja iz gline, ki so bila ustvarjena, da bi dobesedno služila bogovom, obdelovala njihovo zemljo, vzgajala njihovo govedo in drobnico, jih hranila in oblačila. Zemeljsko življenje je bilo odsev nebeškega ustroja, in človek, ustvarjen iz gline, ki sta jo oživila božanska kri in um, je svojo družbo organiziral po božjem zgledu. Ustvarjen od bogov, po božanski zamisli in (morda) podobi, je človek nebo lovil z zrcalom, dogodki na zemlji pa so bili odmev nebeškega trušča.

Zato je Ep o Gilgamešu predvsem – božanska komedija. Tam, kjer se ta komedija konča, se začne – človeška tragedija.

cena:15,50 EUR
dijaki, študentje, brezposelni, upokojenci, invalidi: 9,50 EUR

Pri spletnem nakupu popustov ni moč uveljavljati.
 
     
 

Zasedba


Igrajo:
Dario Varga - Šamaš, bog sonca in življenja
Primož Bezjak - Erakal, bog smrti in podzemlja
Damjana Černe
- Aruru, boginja mati
Daša Doberšek
- Tiamat, pramati bogov
Maruša Geymayer-Oblak
- Ištar, boginja ljubezni in vojne
Željko Hrs
- Enlil, bog zračnega prostora
Ivan Peternelj
- Anu, bog neba, kralj bogov
 
     
  prikaži celotno zasedbo  
     
  Dramatiziral, adaptiral in dopisal:
Nebojša Pop Tasić

Dramaturg:
Nebojša Pop Tasić

Lektorica:
Mateja Dermelj

Scenograf:
Branko Hojnik

Kostumografka:
Belinda Radulović

Skladatelj:
Branko Rožman

Oblikovalec luči:
David Orešič

Oblikovalka maske:
Barbara Pavlin

Vodja predstave:
Janez Pavlovčič
 
     

There are no shows yet.