Stane Tomazin

Biografija


Stane Tomazin se je rodil leta 1989 v Novem mestu. Obiskoval je osnovno šolo v Kostanjevici na Krki ter šolanje nadaljeval na gimnaziji Novo mesto. Leta 2009 se je vpisal na AGRFT, kjer je pod vodstvom mentorjev Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija študiral dramsko igro. Že med študijem je začel sodelovati s profesionalnimi gledališkimi skupinami in institucijami. Nastopil je, denimo, v predstavi TAM DALEČ STRAN uvod v ego-logijo skupine Beton Ltd., v Mini teatru je zaigral v predstavi Splendid (Jean Genet), ki jo je režirala Senka Bulić, v Lutkovnem gledališču Ljubljana pa v predstavi Živalska farma (George Orwell v priredbi Andreja Rozmana Roze), ki jo je režiral Vito Taufer. Redno sodeluje z Gledališčem Glej, kjer je nastopil v predstavi Prometej v režiji Simona Belaka in v predstavi Četrtek režiserke in dramaturginje Nine Šorak.
Leta 2013 je diplomiral z vlogo Starca v uprizoritvi Ionescovih Stolov (režija Mateja Kokol) in za to stvaritev prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Trenutno je študent podiplomskega magistrskega študija dramske igre na AGRFT pod vodstvom mentorja Borisa Ostana, z letom 2014 pa se je tudi zaposlil v Slovenskem mladinskem gledališču. Prvi projekt, pri katerem sodeluje, so Mәgle, ki jih po Aristofanovi komediji režira Jure Novak.
Nastopil je v v precej kratkih filmih, tako profesionalnih kot študentskih. Za vlogi v kratkih filmih Nad mestom se dani (režija Blaž Završnik) in Divji vzhod (režija Maja Prelog) je prejel akademijski nagradi zlatolaska.
 
     
 

Projects in SMG


Acts:
Socrates, Slavoj and the Sophists -
The Heart in Hand -
Glengarry Glen Ross - George Aaronow
All the Heroes Counted - King Matthias
The Absurd Darkness -
Butnskala - Pipec
We, the European Corpses -
The Idiots -